Victòria Monell, gerent de la FMMC, participa en el 5h World Congress on Adult Guardianship a Seoul, Corea del Sud, sobre l’aplicació de la metodologia Supported Decision Making per millorar la capacitat en la presa de decisions de les persones ateses per la FMMC.

Aquest any s’ha celebrat a Seoul el 5th World Congress on Adult Guardianship en el que professionals de la tutela de tot el món s’han reunit per debatre les últimes novetats sobre l’aplicació en el seu sector de la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les persones amb malaltia mental.

El Congrés d’aquest any ha estat especialment interessant perquè s’ha debatut sobre la importància d’aplicar noves metodologies que permetin donar poder a la persona per poder prendre les seves pròpies decisions, utilitzant mesures de suport en la presa de decisions i minimitzar les mesures de substitució.

Des de la Fundació, fa anys que apliquem noves tècniques cap al suport en la presa de decisió i, conscients de la seva importància per a la qualitat de vida de les persones a qui dediquem la nostra raó de ser, enguany, vam iniciar un projecte d’investigació per aplicar de manera rigorosa la metodologia Supported Decision Making en un conjunt de persones a qui donem suport.

El nostre objectiu principal és valorar si l’aplicació d’aquesta metodologia augmenta la seva capacitat de prendre les seves pròpies decisions i, com a conseqüència, redueix la seva necessitat de suport. A més, es mesurarà la seva capacitat per generar noves oportunitats de participació en la comunitat.

Aquest projecte s’està realitzant conjuntament amb el Burton Blatt Institute de la Syracuse University, el Saks Institute for Mental Health Law, Policy and Ethics i la Universidad Rey Juan Carlos. Volem donar les gràcies específicament al Dr. Peter Blanck, president del Burton Blatt Institute, al Sr. Christopher Schnieders, director associat del Saks Institute for Mental Health Law, Policy, and Ethics i a la Dra. Montserrat Pereña, professora de la Universidad Rey Juan Carlos per la seva implicació en el mateix.

Al llarg de la primera fase de l’estudi comptarem amb una mostra total de 85 persones que pateixen esquizofrènia, que viuen a casa seva i a qui actualment la Fundació dóna diferents tipus de suport a la presa de decisions (tutela, curatela i pretutela).

En posteriors fases, s’ampliarà aquesta mostra amb persones que viuen en institucions i als diferents etiologies.

Com ho farem?

S’ha calculat que l’estudi requerirà dos anys d’implementació i s’iniciarà amb l’aprovació del mateix pel Comitè d’Ètica i l’explicació de l’estudi a totes les persones que formen part d’ell.

Així mateix, s’oferirà formació a tots els nostres professionals en l’aplicació de la nova metodologia i es realitzarà un rigorós procés d’avaluació per detectar millores en la seva capacitat de prendre decisions.

El procés d’avaluació, que serà continu al llarg dels dos anys, comptarà amb dues fonts de valoració. D’una banda indicadors de Qualitat de Vida de la Generalitat de Catalunya i, de l’altra, indicadors rellevants ja testats en la metodologia del Supported Decision Making.

Us deixem amb el vídeo de la Conferència de Victòria Monell, gerent de la Fundació, durant el Congrés qui ha viscut de primera mà el disseny de l’estudi ja que coneix en profunditat les necessitats de les persones a qui la Fundació ha de la seva raó de ser.