Entrevista a la Sra. Silvestra Moreno a la revista Barcelona Metròpolis.

L’entrevista que publica la revista Barcelona Metròpolis de l’Ajuntament de Barcelona a la Sra. Silvestra Moreno posa de manifest la seva àmplia i dedicada trajectòria en la lluita per la defensa dels persones amb malaltia mental.

La fundadora de la primera Associació de Familiars de Malalts Mentals de Catalunya, que va ser l’antecessor de l’actual Fundació de Malalts Mentals de Catalunya i que aquest any celebra el seu 25è aniversari, ens explica la seva experiència i com va acabar fundant d’aquesta entitat.

L’entrevista narra la història de la Silvestra Moreno, nascuda a Madrid fa vuitanta-tres anys, que va arribar a Barcelona durant la Guerra Civil i va establir la seva vida familiar a la ciutat comtal.

Un dia el seu sogre, que ja era gran, va començar a patir demència senil i es va anar tornant agressiu. Reaccionava de forma violeta fins al punt que els veïns li van agafar por. –I així va començar tot–, explica la Sra. Moreno.

La Silvestra va decidir portar el seu sogre a l’ambulatori i al metge, però al visitar-lo ja no el van deixar tornar a casa, el van traslladar de manera definitiva a l’Institut Mental de la Santa Creu i Sant Pau.

Davant aquesta situació, la Silvestra Moreno es va donar compte que l’institut estava molt abandonat, que els malalts no tenies l’atenció necessària i no s’hi adaptaven i les famílies tampoc. D’altres estaven sols i no tenien ningú que els donés suport. Per tot això va començar la seva lluita fins que el 1986 va crear l’Associació de Familiars de Malalts Mentals.

Gràcies a la seva implicació com a presidenta de l’associació, el fiscal li va proposar fer-se càrrec de la tutela de persones que no tenien família. Així ho van fer, fins arribar a donar suport a data d’avui a més de quatre-centes persones.

Sis anys més tard es va crear la Fundació de Malalts Mentals de Catalunya que segueix vetllant per ajudar i fomentar el benestar de les persones amb problemes de salut mental.

Com molt bé resumeix la Sra. Moreno en l’entrevista: “El pitjor d’una malaltia mental és que el mateix malalt no és conscient que ho és, i això fa que a casa seva hi hagi sempre una guerra declarada. Pobres famílies. L’empatia és clau. Si miro enrere recordo les cares de moltes persones que s’havien perdut i que vam retrobar. Les vam ajudar. I això em fa sentir bé.”

La Silvestra ha estat una lluitadora extraordinària. Sense fer soroll, discretament, ha aconseguit que tothom: administració, polítics, societats científiques, professionals de la psiquiatria, pacients i familiars entenguessin com d’important és lluitar contra l’estigma i el patiment de la persona afectada per un problema de salut mental. Avui, encara presidint la Fundació Malalts Mentals de Catalunya, en segueix donant testimoni. Gràcies Silvestra”, afirma el Dr. J. Ballester, patró de la FMMC.

Gràcies a la lluita de persones com la Silvestra Moreno, les coses han canviat una mica però, com ella mateixa reconeix, encara queda molt camí per recórrer. L’estigma de la societat cap a aquest col·lectiu encara no ha canviat i cal seguir treballant per canviar-ho. Aquesta és la nostra missió i raó de ser.