El passat octubre es va constituir la Taula de Salut Mental i Addiccions Vallesana de la que la FMMC en forma part com a Mesa Institucional. Està formada per diferents ajuntaments, associacions, entitats i professionals de diferents àmbits que volen treballar de manera conjunta per millorar l’atenció de les persones que pateixen algun trastorn de salut mental.

Una de cada 4 persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. Malgrat això, encara hi ha molt estigma sobre aquest àmbit en la societat i  les persones que tenen problemes de salut mental tenen 1/3 menys d’ocupació que la resta. Al Vallès, atenem al voltant de 4.500 usuaris.

La Taula de Salut Mental i addicions Vallesana és una refundació de la mateixa ja creada anteriorment el 2006. S’ha refundat  tot ampliant-la i neix de la mà de fundacions, usuaris, ajuntaments, administracions i serveis sanitaris. Actualment s’ha volgut donar entrada a més entitats, fundacions i usuaris. Si som molts podrem fer molt més.

Ara mateix donem cobertura als municipis de Mollet, Parets dels Vallès, La Llagosta, Santa perpètua, Palau Solità i Plegamans, Sant Feliu, Caldes, etc., amb  l’objectiu de crear una estructura estable, crear comissions de treball i  destacar la importància de l’atenció domiciliària.

En aquesta taula es treballaran patologies com els trastorns de l’ànim, els síndromes psicòtics, els trastorns esquizogènesis, els trastorns de personalitat, les addiccions, entre d’altres.

Es comú trobar-se amb casos d’alta complexitat degut a que la persona pateix diferents trastorns de salut mental a la vegada. Això genera unes necessitats multidisciplinaris: atenció psicològica, infermeria, seguiment mèdic… Aquests tipus de pacients, anomenats crònic-complexos, conformen el 3-4% de la població i poden incorporar addiccions.

La droga més atesa és l’alcoholisme, però entre els joves s’ha detectat un augment de  l’addicció al cannabis en la franja de 18-25 anys. Aquest augment pot ser degut a un increment del consum o a que en tenim més informació degut a una major sensibilització dels seus riscos que ha portat als joves a demanar més ajudes. Moltes vegades el cannabis es la porta d’entrada a altres drogues.

Les persones amb trastorns de salut mental tenen també una alta dificultat per reinserir-se a la societat degut al seu estigma. Concretament, les taxes de reinserció laboral (treball normalitzat i estable) són molt baixes i, en el cas de patologies greus entre el 10 i el 20%

Aquestes iniciatives com la creació de les taules de salut mental es converteixen en accions imprescindibles per intentar millorar l’atenció de les persones amb aquesta tipologia de trastorns a través d’equips multidisciplinaris coordinats.

Us deixem amb un vídeo que va publicar el programa VisionsVallès on podreu trobar més informació sobre la taula.