El passat 4 de desembre vam celebrar la Conferència Inaugural del 25è aniversari de la Fundació Malalts Mentals de Catalunya. Sota el títol “Passat, present, futur… el suport en la presa de decisions“, diferents professionals van exposar com s’exerceix la tutela a través del suport en la presa de decisions.

El 2017 és un any de celebració per a la Fundació Malalts Mentals de Catalunya. La primera fundació tutelar per a persones amb problemes de salut mental de Catalunya fa 25 anys de la mà de la seva fundadora i presidenta, la Sra. Silvestra Moreno.

La Conferència Inaugural d’aquesta efemèride va versar sobre un tema que preocupa des de fa anys a les persones que treballen en l’àmbit de la tutela: com vetllar per aconseguir donar “suport per a la presa de decisions” a les persones que tenen la capacitat modificada judicialment.

Volem celebrar aquests 25 anys aportant el nostre gra de sorra en la millora de l’atenció de les persones amb problemes de salut mental, concretament en l’àmbit de la tutela“, va afirmar la Victòria Monell, gerent de la Fundació Malalts Mentals de Catalunya en el discurs d’obertura.

L’acte va comptar amb les aportacions de la Prof. Montserrat Pereña, professora titular de la Universidad Rey Juan Carlos; el Peter Blanck PhD J.D., professor de Dret de la Syracuse University (EEUU), i el Prof. Dr. Josep Ramos Montes, psiquiatre i membre del Comitè de Bioètica de Catalunya; que, cada un en el seu àmbit, van poder aportar la seva visió i coneixement de l’evolució que està vivint la tutela. També van participar en el debat diferents professionals de la Fundació especialitzats en l’àmbit social i jurídic de la tutela.

La Sra. Pereña va fer èmfasi en el conflicte entre la voluntat i el millor interès de la persona a qui es dóna suport. “Les mesures de suport han de ser proporcionals i respectar la voluntat i preferències de la persona. Si no ho fan, el consentiment donat és nul“, va afirmar la professora en relació a aquest tema.

Aquest és un tema que preocupa als professionals de la tutela. Els propis treballadors de la Fundació van confirmar que cada decisió s’ha de sustentar en un equilibri, una “balança entre la voluntat de la persona i el seu interès personal“, que no sempre és fàcil d’aconseguir.

Per la seva part, el Dr. Peter Blanck va presentar el nou concepte Supported Decision-Making, que s’està desenvolupant actualment i que implica una nova manera de treballar. “S’ha d’oferir la ajuda apropiada quan es necesita però també quan es desitja“.

Tots van estar d’acord en que és clau treballar de forma conjunta amb la família i el seu entorn, creant cercles de confiança que ajudin a aconseguir que la persona sigui la veritable protagonista de la seva vida.

El problema és que estem parlant de persones que tenen moltes dificultats per fer-se càrrec de la seva pròpia llibertat. Moltes vegades no tenen clar què és el que volen. Hem d’empoderar la persona a través d’un marc d’acció i ètic que faci possible, a la vegada, una certa educació i acompanyament continuat“, va afirmar el Dr. Ramos, que va posar els pautes del marc ètic necessari per fer aquest pas i les dificultats que implica el difícil repte que té el sector entre mans.

L’acte va concloure amb un sentit homenatge de tots els professionals de la fundació cap a la seva presidenta, la Sra. Silvestra Moreno, mare de les fundacions tutelars per a persones amb trastorns de salut mental i persona que ha lluitat tota la seva vida per protegir-ne els seus drets i benestar.